Barnfavoriter

Barnmat

Vi har hittills skrivit en del om goda maträtter som oftast har haft influenser från det italienska köket. I denna artikel som kommer att handla om barns favoritmaträtter och efterrätter så kommer detta inte helt att frångås, men det kommer även några andra favoriter från andra influenser.

Maträtter

Spagetti med köttfärssås

En riktig klassiker som finns i lika många utföranden som det finns matlagare. Med och utan lök, med och utan grädde – och så vidare. Barn kan som du kanske vet vara lite kinkiga när det gäller mat och även om det är bra att de får lära sig att äta all typ av mat så kan det vara en bra idé att försöka hacka löken så fint som möjligt, alternativt skippa den helt. Just gul lök som har en ganska distinkt smak brukar kunna vara något som barn inte tycker om.

Korvstroganoff

Korvstroganoff är också en klassiker som finns i lite olika utföranden på samma sätt som köttfärssåsen. Det är populärt att äta korvstroganoff tillsammans med ris. Ingredienserna för en variant av rätten kan vara följande:

  • Falukorv
  • Gul lök
  • Grönsaksbuljongtärning
  • Grädde
  • Soya
  • Kryddor

Falukorv och makaroner

Givetvis måste en av de svenskaste rätterna vara med på denna lista. En av de största orsakerna till att falukorv med makaroner är en sådan stor favorit beror på att det är en väldigt enkel maträtt. När barn är yngre så är det många som inte tycker om när det är många ingredienser i maten. Kanske vet de inte vilka alla ingredienser är och vet inte om det kommer att smaka gott eller inte – och vill därför inte smaka. Det problemet finns inte med falukorv och makaroner.

Fler av barnens favoritmaträtter kan du hitta på Coop.se som även ger några smarta tips när du lagar mat åt barnen.

Efterrätter

Tårta

Man brukar tala om att vi äter med både munnen och med ögonen. Denna ”regel” gäller även för barn. Som vi beskrev det ovanför så händer det att barn bedömer maten innan de smakat eftersom de inte känner igen alla ingredienser. Tårtor är helt klart en favorit även för barn, men de får inte heller vara för avancerade. Säkra kort brukar vara chokladtårta eller kladdkaka. Gräddtårtor är oftast okej, men alla barn tycker inte om grädde. Något som barn däremot tycker om är en väldekorerad tårta. Exempel på dekoration som vi nästan kan garantera att ditt barn kommer älska är något som kallas för tårtbilder och oblater.

Glass

Glass är och kommer troligtvis alltid att vara en barnfavorit. Det är också tacksamt för dig som förälder eftersom det inte kräver någon speciell förberedelse om du bjuder till kalas, det är ju bara att öppna glassförpackningen och skruva av korken till kolasåsen så är du hemma!