Bra recept med parmesan

Den italienska osten parmesan eller Parmiggiano-Reggiano, som är dess egentliga namn är en ost som lämpar sig alldeles ypperligt för matlagning. De flesta har nog någon gång strött lite parmesan över pastan eller liknande, men faktum är att parmesan går att använda till så mycket mer än bara pasta.

parmesan

För den som vill använda parmesan som tilltugg går det bra att göra små parmesanchips av riven parmesan. Stör lite riven parmesan i små tunna lager på ett bakplåtspapper i den storlek du vill ha dina chips. Sedan är det bara att sätta in i ugnen i fem minuter på 200 grader tills dess att osten fått fin färg och blivit lite gyllenbrun. Ta ut ur ugnen och njut.

Den som är nybörjare med parmesan ska vi berätta för att det är skillnad på parmesan och parmesan. Se till att köpa osten från en tillverkare eller ett märke som är välkänt för sin kvalitet. Ni vet, kostar det, ja då smakar det också i regel fantastiskt. Vi på Matlink köper alltid vår parmesan från ett företag som heter Parma-Salami. Ett företag som specialiserat sig på att erbjuda fantastiska italienska produkter.

Parmesan passar till det mesta

Parmesan fungerar även väldigt bra vid panering av fisk för den som tröttnat på den vanliga traditionella brödpaneringen. Dock ingår även bröd i den här paneringen, men den blir desto smakrikare. Vänd först fiskfiléerna i lite vetemjöl och doppa därefter i ett uppvispat ägg. Slutligen vänd fisken i ströbröd blandat med parmesan och stek i rikligt med olja. Parmesan går givetvis även att använda vid panering av fläskschnitzlar och dylikt. Vill man ha sin omelett med ostsmak går det givetvis jättebra att ha parmesan till denna antingen nerblandad i smeten eller som topping ovanpå hela anrättningen.

Har du tröttnat på att göra dina köttbullar på samma sätt gång på gång, ha i lite parmesan i smeten så kommer köttbullarna garanterat att få en helt ny och genast mer intressant karaktär. Andra recept där parmesan passar bra är bland annat vid gratineringar av olika slag, i såser och så givetvis bara som den är. Varför inte köpa lite olika parmesanostar med olika lagringstid och lägga på en ostbricka. Fantastiskt gott!

Förgyll maten

Det finns en del råvaror och produkter som kan göra maten multiplicerade gånger godare. Exempel på sådant är grädde och smör, vitlök är en annan. När det handlar om mer Italieninspirerade maträtter så går det nästan uteslutande också använda sig av parmesanost och olivolja. Har du en smaskig pastarätt framför dig så kommer den nästan alltid att gå från riktigt god till att vara restaurangmat av hög klass, bara genom några dropp fin olivolja samt liten riven parmesan ovanpå. Vill du riktigt lyxa till det så kan du även riva lite tryffel över härligheten – men det är lite overkill.