Det italienska köket

Det italienska köket är ett av de mest variationsrika köken i världen och det är definitivt inte svårt att hitta något man tycker om. Snarare är det nog så att det kan vara svårt att välja mellan alla delikata anrättningar som finns att tillgå i det italienska köket.

Risotto

Risotto

En italiensk klassiker som går att variera på alla möjliga vis och som dessutom är enkel att göra är någon form av risotto. En risotto består av ris och oftast även någon annan ingrediens som till exempel lök, svamp eller skaldjur och oftast också någon form av riven ost. Det allra viktigaste med en risotto är den är krämig, vilket gör att den blir sådär riktigt härlig som en risotto ska vara.

Pastarätter

Olika typer av pastarätter är kanske den typ av mat som de allra flesta förknippar med just det italienska köket, vilket inte är så konstigt då pastan utgör en av grundpelarna inom italiensk kokkonst. En pasta eller kanske snarare det man äter till pastan, oftast någon form av pastasås kan i princip varieras i det oändliga.

Några pastasåser är dock mer vanligt förekommande än andra som till exempel Bolognese, som är en form av köttfärssås, Carbonara, där bacon, ägg och grädde utgör stommen samt Vongole i vilken musslor är huvudingrediens.

Andra typer av pastarätter är till exempel lasagne som görs i ugn samt ravioli som är små pastakuddar med fyllning inuti, vilka precis som en pastasås kan varieras efter tycke och smak.

Övriga typiskt italienska maträtter inkluderar bland annat minestronesoppa, pizza samt efterrätter som tiramisu och panna cotta.