Din hud avslöjar dina matvanor

Hudproblem är vanliga, de kan vara kroniska eller tillfälliga. Men vissa problem beror på vad du har för matvanor och ger en god indikation på vilka förändringar du borde göra.

Det är viktigt att få i sig alla vitaminer och mineraler som kroppen behöver, samt rätt mängd av kolhydrater, fett och protein. På vårdcentralen kan de göra en hälsokontroll och se om alla värden stämmer, men de berättar inte hela sanningen. Även om dina värden är bra kan kroppen fortfarande slit hårt för att kompensera för vad du äter.

Torr hud tyder oftast på att du är lite uttorkad. Du behöver mer vätska i din diet, samt så skadar det inte att ha en bra kroppslotion som du använder efter du har duschat. Torr hud kan också bero på näringsbrist.

Akne kan vara ett symptom av för mycket fett. Många får en reaktion när de äter för mycket choklad eller snabbhet som visar sig i akne. Har du inte haft problem med finnar tidigare och vet med dig att du kanske gillar snacks lite för mycket, är det dags för en förändring.

Fet hud kan bero på orenlighet i huden men också på ett leverne med mycket fet mat och tomma kalorier. Du ska inte försöka torka ut huden, det kommer bara att få huden att reagera och bli fetare. Du ska fortsätta återfukta huden men använda krämer som är anpassade efter din hudtyp. Testa också att äta lite mer grönsaker och dricka mer vatten.