Efterrätt

Tårta är den mest kompletta efterrätt som finns. De finns i mängder av färger, former och smaker och passar lika bra till barnkalaset som till söndagsmiddagen eller begravningen. Vilken slags tårta man ska bjuda på är ganska individuellt beroende på tycke och smak. Däremot passar vissa tårtor bättre vid vissa tillfällen än andra.

Gräddtårtan

En tårta som andas fest av något slag. Gräddtårta med jordgubbar är en klassiker på midsommarafton men tas med fördel fram oavsett högtid eller festlighet. Tårtan består delvis, inte oväntat, av ett tjockt lager med grädde och är relativt hög.

Sacher tårta

Sachertårtan

En tårtvariant som ursprungligen kommer från Wien är Sachertårtan. Idag är den lika vanlig var man än befinner sig i Europa. Det som karakteriserar den är kombinationen av choklad, aprikossylt, punchtryffel och mandelmassa. Längst ned är det en sacherbotten vilken gett tårtan sitt namn. Trots sex lager varav två av sockerkaka är sachertårtan inte speciellt hög. Kan därför lika gärna serveras som en väl dekorerad tårta likväl uppskuren i mindre bitar till ”kaka till kaffet”

Prinsesstårta

Den överlägset mest klassiska tårtan bör vara prinsesstårtan. Känns igen av sitt heltäckande marsipantäcke som mycket ofta garneras med en ros. Varianten säljs i mängder till morsdag, farsdag, nyår och andra högtider. Går lika bra att servera som efterätt som vid 50-årskalas eller barndop. En riktigt klassiker som passar i stort sett när som helst.