Eko – en livsstil

Ett ekologiskt liv

Om du vill äta ekologiskt, på riktigt, går det inte bara att nu och då titta efter de eko-märkta varorna på Ica. Du måste faktiskt ändra din livsstil för att på allvar kunna göra skillnad.

Visst kan vi alla vilja göra förändringar i små steg, kanske blir vi stoltare och gladare av att välja nyckelhålet när vi står i bröddisken men hur stor skillnad gör det egentligen? Spelar det någon roll om du väljer kravmärkt? Nja, skulle den här bloggaren vilja säga. Visst är det bättre att maten lever upp till vissa krav men kraven är lågt satta. Krav har så vitt jag vet den högsta nivån av kravställande när det gäller de olika märkningarna men det betyder inte att det är garanterat ekologiskt. För att kunna handla ekologiskt på riktigt behöver du själv sätta kriterierna, ingen märkning gör det åt dig idag.

Det här betyder också att det är vissa produkter du helt måste strunta i. Ett exempel är ägg, tror du, på allvar, att man kan framställa ägg på ett hållbart sätt? Du har fel i så fall. Om vi pratar frigående höns, utomhus, vilket är den finaste av deras märkningar så handlar det om tusentals höns på ett litet område och då har vi inte ens börjat reagera på vad de äter. Det är inte ekologiskt, det är ett steg i rätt riktning men det är fortfarande industriellt jordbruk.

Var tusan ska man börja då? Du kan börja hos någon av de handlare som handlar med ekologisk mat.

Sedan är det bara att handla med samvetet. Välj bort de produkter du vet att det är omöjligt att nå en vettig standard på, oavsett märkning. Här gäller det att läsa på om man inte sedan innan har god koll på jordbruket. Och så gäller det att vara hård, mot både tillverkar, odlare, uppfödare och mot sig själv. Om du vill få till en förändring på riktigt krävs det att du tar i.