God kosthållning och regelbunden motion

Talspråket ”du är vad du äter” kan till synes vara väldigt förenklat, men har faktiskt en del grunder i vad vi vet om kost. Ju bättre vi äter desto bättre mår vi oftast. Och att både äta bra och få tillräckligt med motion kan sägas vara grundstenarna för ett hälsosamt liv.

Det är inte alltid så enkelt dock att säga vad som är ”rätt” kost. Till att börja med arbetar vi med olika förutsättningar, och sedan finns det mycket som är är nyttigt eller onyttigt utifrån ett viss perspektiv. Vad vi dock kan säga är att varierad och näringsrik kost är bra för kroppen.

Genom att få i sig alla viktiga vitaminer och mineraler ger vi de bästa förutsättningarna för en mängd olika funktioner i kroppen. Och medan vi inte behöver lika mycket av alla dessa källor är det klokt att göra sin efterforskning om man vill få i sig tillräckligt utan att överdosera på något.

Och medan kosten är en otroligt viktig del av vår hälsa är motion något som alla även måste tänka på. Både kondition och styrketräning hjälper till att bygga upp starka och motståndskraftiga kroppar och förebygga en rad olika besvär och sjukdomar.

Nu behöver man självfallet inte börja gå på gymmet och träna som en elitidrottare eller något. Men kan man passa in lite styrketräning övningar hemma emellanåt och kanske ta ut cykeln, eller se till att skaffa en om man är utan, ett par gånger i veckan och få upp pulsen något kommer det absolut göra gott i det långa loppet.

Är man dock helt otränad är det viktigt att alltid börja lugnt och inte överbelasta kroppen direkt. Kroppen behöver tid på sig att vänja sig vid den nya belastningen och bygga upp musklerna tillräckligt för att hantera stressen man lägger på dem.