Hantverksöl – en växande trend

Öl i olika stilar känner dog de flesta till. Men vad är hantverksöl och hur skiljer sig det från vad vi alla känner till som vanlig öl? Enligt systembolaget ska hela produktionen av ölen i fråga ha blivit följd följd av ett fåtal människor samt att den produceras i mindre skala. Den gränsen ligger på 50 000 liter på ett år när det gäller öl. Då får den kallas hantverksöl.
I takt med att småskaliga aktörer har tagit sig in på marknaden så har många ölstilar utvecklats med tiden. Kollar man på systembolagets utbud så har det blivit väldigt trendigt med till exempel IPA eller Porter / Stout.

IPA

Indian Pale Ale är ett överjäst öl där man har använt sig av mer malt och humle än vanligt. Det började som ett öl med tydlig beska och fyllighet, ofta med en alkoholhalt på 5% och uppåt. Idag producerar dom flesta mikrobryggerierna någon form av IPA, med det så ser den moderna IPAn lite annorlunda ut. Man ser allt oftare öl med smak av olika frukter, till exempel mango eller passionsfrukt.

Porter / Stout

Portern kom till i England under 1700-talet, det ledde till att en liknande stil kom till i Irland lite senare som fick namnet stout. Idag är skillnaden inte lika stor mellan stilarna. Det är ett mörkt, ofta svart öl. Man hittar ofta både kaffe och choklad i både lukt och smak. I överlag så brukar det vara ett öl med mycket karaktär, även om det inte alltid behöver vara fallet.
Ölstilen i sig är idag relativt lik. Vill man så kan man hitta väldigt komplexa öler med mycket karaktär i den här stilen. Det är inte ovanligt att lite finare öler har blivit lagrade på whiskey eller bourbonfat för att få karaktär.
En följd av att öl bryggs i mindre volymer så händer det ibland till att vissa öler blir väldigt eftertraktade när efterfrågan blir större än vad som finns tillgängligt, vilket kan dra upp priserna rejält ibland. Öl kan idag precis som viner bli samlarobjekt där priset kan mångdubblas från vad du köpte det för på grund av låg tillgänglighet.

Men, alla är inte lika nöjda över den här trenden. Det finns många som menar att dessa nya smaker är verktyg som bryggerier använder för att maskera brister i sitt hantverk. Ligger det något i vad dom säger? Det får man själv avgöra.