Hemlagat från grunden – nyckeln till hälsosam kost

burgers

En stressig vardag brukar tyvärr innebära att saker som exempelvis mat nedprioriteras, och man äter halvfabrikat och onyttigheter istället för hemlagad mat. Den här typen av processad mat är i de flesta fall inte lika mättande som hemlagad mat, då den saknar både fibrer och rejält raffinerade kolhydrater och man har inte som med hemlagat mat 100% koll på ingredienser och tillagning.

Att säga att du inte har tid är en enkel ursäkt till dåliga matvanor, men faktum är att det inte alls behöver ta mycket tid eller ork för att säkerställa ett hälsosamt matintag i veckorna. Egna såser är utmärkt att fixa på egen hand då de färdigköpta innehåller en hög fetthalt och onödiga ingredienser man knappt kan stava till. Det smarta med att göra sina egna såser är att de enkelt kan frysas ner och sedan värmas upp på nytt och serveras till kött eller fisk men även som exempelvis pastasås. Ett tips är att ägna en dag i veckan åt att tillaga mat från grunden som du sedan kan frysa ner portionsvis inför den kommande veckan.

Den senaste tiden kan vi dessutom läsa om hur dåligt det färdigmalda köttet vi hittar i butikshyllorna många gånger är. Är det inte falska markeringar om köttets ursprung handlar det om utgånget kött som malts ner på nytt. Att investera i en egen köttkvarn är därför både nyttigt och smart. Din köttfärssås och hamburgare kommer definitivt att smaka godare då du kan göra burgare på kött av bättre kvalitet.

Gör som på den gamla goda tiden och leta efter lokala handlare när det gäller dina matvaror. Köp grönsakerna hos en grönsakshandlare, leta upp en lokal slaktare där du handlar ditt lokala kött och varför inte se om du kan köpa ägg hos en bonde. Du kommer förvånas över hur kul det är att faktiskt göra allt från grunden!