Italiensk mat

Italiensk matVi svenskar har en tendens att lockas av det italienska köket. Det är vi förstås inte ensamma om att göra med tanke på hur populär den italienska matkulturen är världen över. Det är bara att tänka på pizzan så förstår man storheten direkt.

Men det italienska köket är så mycket mer än bara pizza. Den som letar spännande recept på både pastarätter och rätter som består av risotto har mycket att hämta. Klassiska ingredienser i det italienska köket är tomat, vitlök och parmesan. Den sistnämnda ingrediensen är mer eller mindre ett måste. Antingen används parmesan direkt i matlagningen eller så strör man parmesan över maten när den är färdiglagad.

Det är sällan en italiensk måltid består av färre än 3-4 rätter. I Italien ska måltiden vara en fest – även till vardags. Det har sina rötter i att sammankomsten med familjen är viktig i Italien, och att sitta till bords och frossa ger utrymme till socialisering. Typiskt är att måltiden består av minst två varmrätter som kallas primo och secondo. Primo serveras oftast utan kött och är baserad på pasta. Tortellini och gnocchi är exempel på olika sorters pasta som serveras.

Om det förekommer kött så är det endast i ytterst små mängder. Desto mer kött förekommer i den andra varmrätten- secondo. Vanligtvis serveras kalv, fläskkött eller kyckling. Fisk förekommer givetvis också, och vilken fisk som serveras beror oftast på vilka lokala fisksorter som erbjuds. Till köttet som serveras i secondo så väljer man alltid en sidorätt, contorni som oftast består av en sallad eller kokta grönsaker.