Lär dig välja rätt vin

Vinkällare

 

Svensken blir alltmer intresserad av att lära sig mer om vin, allteftersom vinet blir en mer normaliserad måltidsdryck. Många av oss vet dock inte mer än att rött passar bra till nötkött och att vitt vin ska man dricka till fisk. Rosévin betraktas av de flesta som ett lämpligt vin att dricka på egen hand men vi vet egentligen inte hur vi bäst matchar det med mat.

När det handlar om att välja rätt vin finns det egentligen inga regler skrivna i sten. Den som vill dricka ett torrt vitt vin till oxfilé kan mycket väl göra det – så länge man känner att kombinationen smakar bra. Vill man dock få bästa möjliga smakupplevelse av maten och drycken skall man nog följa vissa riktlinjer.

Till lamm eller nötkött passar det bäst med ett smakrikt rödvin, det är den allmänna hållningen. Att fisk avnjutes bäst med vitt vin är fortfarande huvudregel men där finns kriterier om fisken är fet eller mager och vilka tillbehör som serveras. Även där är rådet smakrikt vin, då till fisk med mycket tran, till exempel. Till curry och andra kryddstarka rätter rekommenderas syrafriska, söta viner då kryddstark mat annars lätt förtar smaken från fylliga, komplexa viner.

Vill du lära dig mer om vin?

Ett gott tips är att gå med i en vinklubb som exempelvis Mammamia Wine Club. Där är det italienska viner från berömda vingårdar som gäller. Medlemmar kan inhandla några av Italiens bästa viner. Man väljer bland viner som testats av tusentals. Man får hjälp att matcha vinet till maten och kan komma med på resor till vingårdarna.

Ett radioprogram som är värt att lyssna på är vintips med Carl Jan Granqvist. Carl är en av Sveriges mest kända vinkännare. Han har en del fina titlar och har varit gästgivare vid Grythyttans gästgivaregård bara för att nämna något ur en diger lista. I sju år har vi kunnat höra de uttömmande förslagen som levereras veckovis. Beskrivningarna är många gånger så målande att man faktiskt känner både lukt och smak när man lyssnar.