Ordna din egen oktoberfest

Konceptet oktoberfest är relativt nytt i Sverige, men visste du att festen har anor från tidigt 1800-tal? I München, där det officiella oktoberfest äger rum, firas högtiden traditionsenligt med dirndl-klädsel och dryck ur ”Maß”-glas. Låt dig inspireras av kutymen inför din egna oktoberfest med nära och kära! Genom att läsa på och anamma klassiska, tyska seder kommer festen att bli extra minnesvärd för dig och dina gäster.

Vilken mat ska du servera?

Om du vill laga en varmrätt värdig oktoberfest så ska du satsa på höstiga smaker; kyckling, skinka eller nötstek i ugn kommer definitivt att gå hem i oktoberskymningen. Som tilltugg är korv och pretzels ett måste, det är ju ändå Tyskland vi talar om, och om du känner dig modig rekommenderar vi ett försök på potatisklassiskern knödel. Mer tyskt och mer oktoberfest är svårt att hitta.

Hur fixar du rätt stämning?

Din fest kommer kanske inte locka miljoner, men med hjälp av dekorationer kan du i alla fall åstadkomma rätt känsla av stökig gemytlighet. Vimplar, banderoller och girlanger i blått och vitt, samt klädsel i form av dirndl eller lederhosen sätter rätt ton. Det bästa är att du kan hitta det som behövs på nätet och att du på så vis kan fira en riktig oktoberfest utan att ens behöva lämna ditt hem.