Sätt smak på din mat – hitta bra kryddor

Varje dag äter vi, förutom frukost och mellanmål, också lunch och middag. För att maten inte alltid ska smaka lika eller inte ens ha tillräckligt med smak kan du gärna variera den med olika kryddor. Klicka dig vidare på nätet och hitta en massa olika kryddor och kryddblandningar som du kan använda. När du lagar mat kan du till exempel välja att tillreda maten enligt ett visst land.

Om du vill krydda din mat som de gör i Grekland, ska du till exempel ta fram paprika, oregano, vitlök, peppar, spiskummin och timjan. Därtill kan du använda olivolja, fetaost och citroner. Gör sedan också en tzatziki, gjord på yoghurt, gurka och vitlök, som tillbehör.

För att få ihop en god marockansk tagine kan du använda en färdig kryddblandning. Där finns nämligen alla de kryddor som du behöver i de rätta proportionerna. Kryddor som ingår i en tagine är bland annat koriander, bergsalt, paprikapulver, citrongranulat och ingefära. De marockanska maträtterna är mustiga och ska ta lång till att tillreda. Ät alltid ett färskt bröd till maten, precis som i Marocko.

Det finns hur många länder som helst att välja på när du vill variera din mat. Det är bara att sätta igång och börja testa.