Servera mat på barnkalaset

Mat finns för alla tillfällen och så fort man börjar tala om kalas är det vissa typer av mat som ofta dyker upp som förslag. Är det specifikt för ett barnkalas blir det kanske dags att tänka i lite andra banor.

Maten kanske inte är det mest centrala när det kommer till de inköp man gör inför ett barnkalas, men att ha något gott att äta kommer alltid vara uppskattat. Första steget är alltid att tänka på eventuella allergier som måste tillgodoses. Detta kan betyda att byta ut en eller annan del i ett recept eller helt enkelt avstå från viss mat.

När man nu vet man kan kan och inte kan ställa fram på bordet gäller det att tänka på vilken mat som barnen både kan tänkas vara vad vid och tycker om. En del hushåll kan så klart vara mer äventyrliga än andra när det kommer till vilken mat barnen får chans att testa. Men planerar man på att utmana deras smaklökar på ett eller annat sätt kan det nog vara en bra idé att ha ett mer säkert alternativ vid sidan av.

Självklart bör man även tänka på vilken tid kalaset ska vara. Ett lunchkalas kan exempelvis bjuda på något väldigt klassiskt och enkelt som pannkakor med sylt, köttbullar och makaroner, varmkorv med bröd eller kanske bara mackor med olika pålägg. Det behöver nog inte vara lika bastant som en middagsmåltid för att barnen ska kunna stilla hungern och få tillräckligt med energi för hela kalaset. Ett något senare kalas kan dock vilja bjuda på något mer likt en middag. Man kan exempelvis satsa på hemmagjord pizza, lite tacos eller steka hamburgare.

Alla kommer självfallet vilja lämna rum för tårta också. Men då efterrätt verkar hamna i en annan mage för barn kommer det nog knappast vara ett problem.